PROGRAM:
  a.a.) program se bo odvijal 

Naravni praznik,

zimski solsticij

Še nekaj dni nas loči od zimskega solsticija!


Zimski solsticij nakazuje večjo širino zavedanja, nebo bo podpiralo humane vrednote in širino duha. Zimski solsticij je prehod preko sečišča ekliptike z nebesnim ekvatorjem, najnižja točka sončevega kota loka.
Dnevi se bodo po 22.12. začeli ponovno daljšati, zato tudi slavimo povratek Sonca,
v krščanstvu Božič. V slovanski mitologiji je Božič rojstvo Svarogovega sina, Svarožiča, ki je natanko na zimski solsticij in predstavlja rojstvo sončevega sina ali začetek novega letnega ciklusa.

Zimski solsticij je edini naravni praznik.

Zemlja je dokončala vdih, narava se je popolnoma umirila, prišla na mrtvo točko. 
Potem se začne dan daljšati. Poraja se nov cikel. Če se tega zavedamo, lahko izkoristimo boljši stik s kozmičnimi energijami, ki nam olajšajo začetek novega cikla, sprejeti pomembne odločitve, se znebiti preživetih prepričanj. Če smo usklajeni z naravnimi cikli, živimo tukaj in zdaj lažje, predvsem pa bolj zavestno.

Zimski solsticij je bil za ljudi, povezane z ritmi narave, zmeraj mističen trenutek. Trenutek odločitve med svetlobo in temo, ko se ljudje bolj, kot kdaj koli v letu,
zavedamo pomena svetlobe, toplote, pozitivnih misli, prijateljstva. 
Pa tudi pomena teme – saj je tudi ta del narave in njenega ritma, čeprav je v sodobnem svetu televizije, računalnikov in (pre)osvetljenosti času komaj opazimo Razmislite letos morda o tem, da večer zimskega solsticija preživite v soju sveč in ugasnete luči v stanovanju. 
Tako boste simbolično počastili temo.

To je dan preobratov, ključni trenutek za začetek novega ciklusa. 
Tudi tradicionalnih 12 dni božiča se začne na 21.12., takrat se odprejo zvezdna vrata, ko se najbolj močno v celem letu sidrajo angelske energije na Zemljo.

Na ta dan nas energija podpira, da stvari odpuščamo in energije pripravimo za manifestacijo naslednjega leta.

Ta dan je pomembno prižiganje svečk, saj ogenj simbolizira svetlobo v naših življenjih in simbolično odganja temo.

Po Keltskem običaju se na ta dan praznuje keltski praznik Yule.
To je praznik luči, ki ga simbolizira boginja Freya. Sile v naravi počivajo, vse se usmerja navznoter, počiva in se pripravlja na novo rast. To ja čas umirjanja, počitka in priprave na nov rodoviten cikel. Simboli praznika Yule so venčki iz smrečja, bela omela, svečke, zlati in rdeči božični okraski.

Rituali praznovanj so za ljudi pomembni, ker z njimi vsaj simbolično povemo, da končujemo eno obdobje in vstopamo v drugo. A praznovanje naj ne bo cirkus, verbalna komunikacija je najmanj učinkovita, prevladuje govorica telesa, tisto, kar se naredi. Ob praznovanju naredimo nekaj lepega. Prazniki so mejnik, ko se ustavimo, posvečamo medsebojnim odnosom, drug drugega razveselimo. Iz kakršnihkoli razlogov že to počnemo, decembra je čas, ko naj dobrota in človečnost pokažeta, da še vedno obstajata.

Pin It on Pinterest

Share This