TERME LENTI IN OKOLICA

Ko si le vzameš nekaj prostega časa …

V mistični, raznoliki deželi Madžarski, v mestecu ob tromeji meji Lenti, Terme Lenti in Energetski park Sv.Jurija,

se bodo odvijali različni ORGANIZIRANI PROGRAMI,
odvisno od letnega časa, prijav, interesa oz. individualno.

Novodobni popotniki doživljajo popotovanja iz zornega kota, ki si ga postavijo sami.    

Galopirajte na hrbtu ognjevitega konja, po prostranih vinogradih, ob rekah, po nekdanji obali Panonskega morja.

Kaj je lepšega kakor doživeti čas svobode z vetrom v laseh, brez meja in obremenitev?

Pa naj bo to res z ognjevitim konjem ali pa nemara zgolj s  kolesom, osebnim avtomobilom ali avtodomom .

Dežela termalnih vrelcev (preko 100 term), izvirov mineralne vode, ogromnih jezer, rek, polna pustolovščine, romantike, mistike, dobre hrane in pijače. 

Dopustujte tam, kjer se čuti sprostijo in borbončice nasmejijo.

Mesto Lenti

… leži v JZ delu regije Zala (tromeja Avstrijo-Slovenijo-Madžarska),  kjer se srečajo tudi tri področja: Örseg, Gőczej in Hetes. Reki Zala in Mura.

… v njegovi okolici se nahaja pravo termalno bogastvo. Iz vrtlin s termalno in mineralno vodo so v več naseljih zgradili kopališča.

Terme Lenti

Leta  1970 so odkrili  40 stopinj  vročo termalno vodo in leta 1978 odprli prvo kopališče, ki se vsako leto dograjuje (l. 2016 konec leta nov hotel s 92 sobam). Hotel Balance 4*

40.000 let zdravilne moči, ki je poznano po vsej Evropi:
po svoji Sestavi (natrijev v kisikov karbonat), ki blagodejno pomaga pri zdravljenju hrbteničnih predelov (vratu, hrbta v ledvenega Dela), vseh sklepov (ramena, komolci, Roke, boki, kolena, gležnji … ), kakor tudi pri raznih vnetjih v poškodbah.

Plavalni bazen ima 28 ° C, zdravilni v hidro-masažni bazen ima  38 ° C, otroški bazen ima 34 ° .
Svet savn – savnanje sprošča telo, krepi imunski sistem, in blaži stres. Reden Obisk savne blagodejno deluje na kožo, upočasnjuje proces staranja, sprošča v poživlja TELO in  Duha.

Energijski park Svetega Jurija

Zaradi energijskega parka svetega Jurija, Ki JE sestavni del termalnega kopališče Lenti, Je le ta posebnost v evropskem prostoru. Obiskovalci tako poleg termalnih užitkov deležni tudi posebnih vplivov energijskih valovanj, Ki blagodejno delujejo na TELO, SAJ pomagajo pri sproščanju v počitku TER stimulirajo regeneracijo snacks. Po energijskem polju se pretakajo TAKO imenovane zmajeve energiji, Ki Jih vzhodne kulture častijo Kot svete. Na stičiščih zmajevih energijskih tock, tako v preteklosti gradili sakralne Objekte Druzinski v spomenike Kot tako:

Stoneheng, Lourdes, Fatima, Machu Picchu, egiptovske piramide v cerkve. 

Na območju Term Lenti tako na energijske tokove, ki se križajo v več točkah naleteli  leta 2002. Po prepričanju bioenergetikov tako vzrok večini zdravstvenih težav porušena energijska razmerja proti telesu. Energijski tokovi, Ki tečejo proti parku pomagajo pri ponovni vzpostavitvi ravnotežja v harmonije Biti. 

V energijskem parku je priporočljivo eno do dve uri dnevno, sprehod, meditacija. Energijski tokovi tako označeni s postavljenimi Kamni, stičišča pa Dodatno s količki, Kjer tako delovanja energij najmočnejša. Na stičiščih JE priporočljivo prebiti 20-30 Minut, Ki ga lahko kombiniramo s Sprehodi Po energijskem polju.

Energijske tokove Kot potekajo v našem parku vshodne kulture imenujejo tudi Zmajevo votlino energija. Ti tokovi prepredajo zemljo podobno Kot Meridiani oziroma živčni sistem Naše TELO. Energijski tokovi, ki potekajo po parku svetega Jurija spadajo v skupino pozitivno vplivajočih tokov. Stara ljudstva tako mesta kjer so  tekli takšni tokovi so častili na poseben način, kar pričajo šE dandanes nekateri Zgodovinski spomeniki. Na Madžarskem tako podobne tokove odkrili pod nekaterimi sakralnimi spomeniki predvsem cerkvami  iz Arpadove dobe. Po svetu energijski tokovi tečejo pod egiptovskimi piramidami, pod perujskim Macchu picchujem, oziroma angleškim Stonehenge-jem.

Bioenergetiki pravijo, da se najverjetneje Po nekaj minutah gibanja PO parku práv gotovo NE Bodo VSI pozdravili, zagotavljajo pa, da se Bo vsakomur, Ki bo nekaj ur prebil na območju blagodejnega sevanja zagotovo izboljšal imunski sistem Na osnovi opravljenih meritev ugotavljajo, da energije pospešujejo regeneracijo snacks v njegove funkcije. S pomočjo bioresonančnih merilnikov, da te trditve tudi dokazane saj zato se rezultati meritev pred vstopom na območje in po njegovem obisku bistveno razlikovali v kazali pozitivne rezultate. TAKO lahko zagotovo trdimo, da park znotraj Termalnega kopališča blagodejno v pozitivno deluje na obiskovalce. Dodatna posebnost parka, ki jo je redko najti je stičišče Treh energijskih tokov.

ZDRAVILNI TURIZEM – posvet z zdravnikom.

. „Novodobni turist«:
daje prednost tisti turistični ponudbi, ki je izdelana za njegove osebne potrebe
in iz katerih si lahko po mili volji izbere zase najbolj ugodno ponudbo.
Usmerjen je proti iskanju ‘prave oblike počivanja.
Tihe dejavnosti so tisto, kar ga privlačijo:

– človeških rok nedotaknjena narava

– kulturnozgodovinske znamenitosti,  

– tradicija  

– ljudska obrt

-odprtost ljudi

Gostje imajo radi potovanje, ki je za njega nekaj osebnega in kjer lahko dobi na zabaven način nova znanja in v katerih sodeluje.
Uživajo ob pokušini vin iz vinorodnega območja Zale ˙(vinske kleti v naseljih Zalaszabar in Nagyrada).
In potepanju po gozdnem parku v Zalakarosu.
Pustolovščina:
– doživetje  adrenalina in sprostitev boste doživeli  s spustom s kanujem po  reki Muri:
… naselija  Muraszemenye, Kerkaszentkirály in nato spet mimo Muraszemenye in Letenye po neukrotljivi Muri, nato pristaneš v naselju Molnári, kjer se tura tudi konča.

Felsőrajk  je idilično naselje kjer goste  pričakuje leseni grad.

Kerecseny, kjer je živalski park pa lahko občudujejo madžarske domače živali in poskusijo  lokalne izdelke, sir in v peči pečene dobrote.

Sprehodi  v naselju Magyarszerdahely, ki leži v objemu vinogradov, iz razglednega stola pa lahko občuduješ razgled, ki sega vse do Malega Balatona.

Gostje, ki so prijahali v ta kraj se  lahko  skupaj s konjem  odpočijejo v turističnem in konjeniškem počivališču.

S tradicijo starega kmečkega življenja se lahko seznaniš v Márfijevi hiši.

Prenočišče in kulinarične užitke pa ti nudi Régi Csárda.

Pot lahko zaključiš z ogledom znamenitosti naselja Nagyrécse, kje stoji tudi obnovljen dvorec družine Inkey.

Bázakerettye, odkrivanje podzemnih zakladov , naselje  kamor te vabi največja krajinsko – estetska znamenitost območja – arboretum Budafa.

Pot te nato vodi proti naselju Lispeszentadorján, kjer si pri ostankih nekdanjega pavlinskega samostana dočaraš svet minulega časa.

Zatem je na vrsti izlet v prastari bukov gozd pri naselju Kiscsehi, ki sodi med najstarejše gozdove v državi.

Spočiješ se lahko v parku v naselju Szentmargitfalva, nato pa lahko poskusiš in uživaš okusna vina v naselju Csörnyeföld.

Tormafölde  kjer je prastar bukov gozd  Vétyemi,  primeren za  sprehode ,

v naselju Szécsisziget pa  si boste ogledali dvorec  Szapáry in mlin na vodi.

Streljaj od Lentija .

Umetno jezero na 16 ha naselju Tornyiszentmiklós imenujejo imperij velikih rib!

V jezeru Maróci,   se lahko osvežiš in loviš ribe,  nato p obiščeš termalno kopališče  v naselju Bázakerettye., kjer imajo tudi trgovino z  zalskih proizvodov in posebnosti, kjer lahko izbiraš med edinstvenimi rokodelskimi izdelki.

Ozkotirna železnica iz Lentija do Kistolmacs, možen je tudi prevoz koles.

izviru Kozár, lahko se namočiš v kristalno čistem jezeru v naselju Kistolmács,.

Kulinarika:  poskusiti morate dödöle, retaše, zlivanko, golaž, juho iz repe in nadevano zelje.

Sprehajalni turizem: je zelo popularen  tako med družinam z otroci kot starejšimi ljudmi., pripravljenost je med  5-6 km. Sprehajajo se po za to namenjenih poteh. (nordijska hoja)

Hobi-turizem:  turist poveže svoj  dopust  s hobijem,  z aktivnostjo, ki jo radi izvajajo v prostem času.

Prijetno preživetje prostega časa in bogatenje z novimi doživetji.

(ribolov, kolesarjenje, sprehajanje…)

doživljanje-bogatenje

Konjski turizem:  jahanje postaja  vedno bolj popularno. Jahanje je povezano z zgodovinskimi koreninami in krepitvijo tradicije. Za to zvrst turizma je značilno, da gostje prebivajo dlje časa in da ljubijo živali in naravo.

Abbazia Country Club superior

Turizem, ki služi posebnim željam: temelji na posebnih željah turistov. Lahko temelji na naravni, kulturni, zgodovinski ali drugi temi, ki jo ponuja lokalno okolje, kot npr.: zanimanje za proučevanje ptic, lokalno obrt, ljudske tradicije, glasbo, ples, spoznavanje zgodovinskih arhitekturnih stilov, itd. Dobra organizacija in podrobne informacije so ključnega pomena za uspeh.

Turizem v bližini narave:  turisti se  zanimajo  za naravo, fizične aktivnosti v naravnem okolju, ki so lahko povezane z vodami (vodni turizem), oziroma z drugimi naravnimi atrakcijami, naravno pokrajino npr.: kolesarski turizem. Za turiste je značilno okoljsko-ozaveščeno razmišljanje, obnašanje.

Nemesnep:  leži ob slovenski meji, mesto Kobilje. Ljudski zvonik iz leta 1793. (od Lentija  je oddaljen 17 km oz. 21 min. vožnje z avtomobilom). V vasi so hiše brez ograj, občutek brezmejne svobode, lahko čutite ko jahate po neskončni naravi, on termalnih vodah, igrate golf, namizni tenis, pohodništvo.

Ribolov:

Zdrav način počitnikovanja:  zdravstveni turizem (spa in wellnes), zajema tudi »zdrav način življenja«,

Ki vsebujejo lokalne, sveže sestavine, lokalne načine prehranjevanja, ter fizične dejavnosti.

Dejavnosti na jezeru:  jezero Csónakázó  b ribolovu ali čolnarjenju, pozimi, ko voda zamrzne, pa jezero ponuja sprostitev v obliki drsanja. Potke okoli jezera so izvrstne za romantične sprehode, ljubitelji lova pa lahko nabi- rajo trofeje v bližnjih gozdovih, ki ponujajo raznovrstno divjad, kot so srne in divje svinje.

Kulturnozgodovinske znamenitosti:

–Őrség /32 km od Lentija/  v harmoniji z naravo so zidali okolju prijazne stavbe in obenem ohranjali slikovitost pokrajine.  Največje naravne vrednote Narodnega parka so travniki, barja, iglasti gozdovi in bistri potoki. Sveža močvirja in barja v dolinah potokov ter hribski pašniki so posebej bogati z zavarovanimi rastlinskimi vrstami in dnevnimi metulji.

— Izvir Miród izvir zdravilne vode, ki je bil omenjen že leta 1248.

–Szecsisziget (15 km od Lentija, 21 min vožnje) leći na nekdanjem otoku reke Krke,

dvorec Szapáry-Andrássy  in tudi vodni mlin, rezervat vodnih bivolov  (Bos Bubalus domesticus), ki so potomci azijskih vrst divjega goveda, ki živi ob r pokrajini ob reki Krki.

— NAGYKANIZSA –v bližini jezera Balaton ob reki Zali ima lepo ohranjene zgradbe iz 19. Stoletja, pisane ulice in veliko parkov, ki izžarevajo atmosfero starih časov. Simbol mesta se nahaja na glavnem trgu, to je stara kovačija s kipom kovača.  Mesto ima živahno kulturno življenje z gastronomskimi in glasbenimi festivali, ki ohranjajo tradicijo.

Vinski turizem:

Arboretum:  Budafapuszta 32 min od Lentija in 27 km. Več  kot 200 vrst večinoma zaščitenih rastlin, drevesnih in grmovnih vrst.  V okolici so tudi vinogradi.

Tri etnografska območja,  (županija ZALA, ki leži za Z delu Madžarske)

Hetés, Göcsej in tudi Őrség,  ki so obogatena  z naravnimi lepotami, turizem je eden od najpomembnejših panog gospodarstva.

Mesto je Lenti, ki leži JZ delu območja Zala, drugače pa so večinoma manjše vasice, ki so poznane po zvonovih, večinoma so jih zgradili konec  19. Stol.

Ob naravnih danostih obstajajo za razvoj turizma regije še številne druge možnosti:
možnosti za razvoj vinskega turizma in gastronomije,
lovskega turizma,
vaškega turizma,
ribolovnega,
konjeniškega in kolesarskega turizma.

Lendvadedes – jezero 7km od Lentija, Gostz

RadogsAjfadyevyuSlug

Mesto Lenti, ki leži v JZ delu regije Zala (tromeja Avstrijo-Slovenijo-Madžarska),  kjer se srečajo tudi tri področja: Örseg, Gőczej in Hetes.

… v njegovi okolici se nahaja pravo termalno bogastvo. Iz vrtlin s termalno in mineralno vodo so v več naseljih zgradili kopališča.
– najbolj poznane Terme na Madžarskem: Bűk in Sarvar-
– najpomembnejša kopališča regije Zala pa so: LENTI, ZALAKAROS, HERVIZ, BAZAKERETTYE in  ZALAEGERSZEG.

Čarde so značilni madžarski lokali, kjer ponujajo madžarsko hrano, ob madžarski folklorni in ciganski glasbi – violina, cimbale, kjer se sprostijo vse čustvene zavore. Skupaj s prijatelji, znanci doživeti glasbo, ki sega do srca.

Borbončice  bodo ob domači madžarski hrani doživele eksplozijo. Poudarkek je na rdeči papriki, ki jo dodajajo k vsem jedem. Namesto olja uporabljajo svinjsko mast ..znane specialitete so golaž, kokošji paprikaš, ribje juhe, mesne palačinke …

Med žganimi pijačami je najbolj znana palinka-čisto in naravno žganje, ki je izvarjen izključno iz sadja, pretežno iz hrušk in sliv.

Madžarska vina – najbolj znano je belo vino Tokaj, desertno vino Aszu in malo lažje Szamorodni.


TURIZEM
izhaja iz grške besede tornos, je ena najstarejših panog, že od nekdaj se je človek premikal in selil.
Tako so nastala potovanja, počitnikovanja. Razvija se skupaj z razvojem, človekovih potreb in bivanjskih značilnosti.
Za zadovoljevanje človekovih potreb je potreben dobro organiziran sistem, ki vključuje številne dejavnosti.
Pojmi: turizem, turist, potnik, domači turist, tuji turist, obiskovalec.


POTOVANJE: kadar ljudem denar in prosti čas to omogočata.

Ekološki vidik turizma – je najnovejša oblika turizma – zavedanje.

Kakovostni – ekološki, zeleni, odgovorni ali inteligentni turizem je ekonomsko, socialno in ekološko sprejemljiv,
varuje naravno okolje.

Trajnostni – ki ne izčrpava naravnih virov

Alternativni – je enoličen – stran od masovnega turizma – odkriva nove destinacije, drugačne storitve in privlači poseben segment turistov

Mehki in blagi – nenasilen in je človeku prijazen.
Za tiste regije, ki niso razvile masovnega – množičnega turizma
Da ljudje zadovoljivo svoje višje potrebe.
gibanje: hoja, tek, plezanje, smučanje, plavanje
doživljanje narave, beg pred slabim vremenom, iskanje krajev z neokrnjeno, čisto naravo, lov, ribolov, potovanje za soncem
Željo po komuniciranju, druženju, prijateljevanju.

Zdraviliški turizem: osnovne dejavnosti in storitve zabaviščnih kopališko-turističnih centrov in storitve na področju balneologije

Wellness centri: ..klikni
uporabljajo mnoge fizioterapevtske metode, elektro in kinezioterapijo, hipo
in hiperbarično terapijo ter
druge oblike zdravljenja ter programe za lepoto in sprostitev


– Dežela športa in rekreacije:
  različna doživetja, aktivne počitnice, smučišča, vode in nebo nad Slovenijo,
– pohodniške in kolesarske poti.
– alpsko in turno smučanje, tek na smučeh, deskanje, sankanje in jadralno padalstvo.
– jadralno padalstvo, zmajarstvo, balonarji.
– dežela gozdov, čistih rek in jezer.
– lovni turizem, ribolov, obiski drugih naravnih lepot.
– konji – jahanje – konjeniški klubi.
– urejene pohodniške, planinske poti.
– kolesarjenje – ljubiteljsko ali gorsko ali Podzemlje Pece.
– golf, fitness, zdravilišča, hoteli.
– muzeji in muzejske zbirke.
– adrenalinski park
– Zip line

Turistične kmetije: počitnice na podeželju. Več kot 200 kmetij.

ŠPORT-AKTIVNOSTI:
windsrfing-kajtanje-surfanje-potapljanje

TEČAJI-SEMINARJI-PREDAVANJA

Pin It on Pinterest

Share This